Apa itu Agar- Agar Kering??
Agar-Agar Kering merupakan
manisan tradisional zaman dulu. Zaman Tok Nenek kita dulu tak de lollipop,
chewgum dll so dieowg create manisan/ gula-gula untuk kanak-kanak. Dengan
kehidupan yang susah di tambah pula dengan bahan-bahan/peralatan yang limited,
mereka menggunakan sumber alam semula jadi untuk menjadikan sesuatu makanan.
Sumber alam semula jadi seperti tenaga solar. Agar-Agar kering ini di
jemur di bawah cahaya matahari selama 4/6 hari (bergantung pada keadaan cuaca). Rumit bukan? Dan kami pun masih
menggunakan cara yang sebegini. Jika menggunakan oven rasa tradisional itu tak
de / tak sampai.
Bahan-bahan yang kami gunakan sangat la mudah iaitu agar-agar, air, gula pasir, gula batu & perasa maknan. Yang menjadikan susah adalah part
nak menjemur sehingga kering yang memakan masa yang lama. Agar-Agar Kering nie
boleh bertahan sehingga 3 atau 4 bulan pada suhu bilik.
Sebelum di jemur
Selepas 5 hari di jemur
Kami menyediakan pelbagai perisa iaitu:
- Coklat - Milo
- Oren- perisa oren
- Hijau- kelapa pandan
- Pink - strawberry
- Putih pink- blueberry
Harga Pengenalan : RM 18
Berat : 650 gram
Harga Pengenalan : RM 2.50
Berat : 60 gram
**Walaupun kehidupan semakin moden namun jangan lah kita lupa tradisi yang menjadikan
kita pada hari ini. Semoga manisan tradisional ini tidak luput dek zaman.
Comments
Post a Comment